Wednesday

Rabu -23012013


Alhamdulillah pagi nih tak payah menyiram jugak pasal tanah basah dek embun. Rasa macam dah lama tak menyiram. Ini peluang untuk aku meneruskan kerja-kerja menyangkul kat Zone 5. Macam semalam jugak, puas hati aku dengan hasil kerja, dengan jumlah peluh yang keluar. Kalau boleh aku nak siapkan sebelum weekend nih sebab rasanya ramai adik beradik yang balik masa long holiday weekend nih. 

Aku dah balik ke rumah, dah siap mandi etc, barulah mak turun ke kebun. Adess, tak kan aku nak turun semula, kan? So aku mengintai dari tingkap jer lah, mak nun kat kebun, menanam kunyit. Banyak yang ditanamnya, kat batas sawi ituhari. Sesambil online, sesambil aku jenguk mak. Gamaknya gitulah masa aku di kebun, mak mengintai aku macam tu jugak. We look after each other, that's so sweet kan?

Ida talipun, menurut kata dia, Nuar yang akan balik ke sini sementara aku ke KL nanti. Sebab Nuar jer yang free, iyalah kan, tokay besar, bini jer yang handle business, dia asyik merempit dengan motor besar dia tuh. Ida tanya apa pasal aku tak beritahu dia yang Kad Persara untuk mak dah sampai, lain kali kalau ada apa-apa surat, beritahu dia. Aik, semua tuh aku beritahu mak, dengan harapan mak akan beritahu Ida (atau sesiapa yang berkenaan), sepatutya benda-benda gitulah yang diberitahu. Daripada nak bercerita benda remeh-temeh tak tentu hala tuh kan? Cellphone aku mana pernah ada credit, nak beritahu orang sana sini, aku dah beritahu mak, patutnya dah lah kan? 

Tapi tadi mak ada beritahu yang bini Ri sama anak kecik diaorang yang akan temankan mak sepemergian aku ke KL nanti. 

Sampai aje ke surau untuk Asar, hujan pun turun, lebat sekali gitu aje, then berhenti. Serba salah samada nak turun ke kebun ker tidak, dalam berdolak-dalih gitu, jam pun dah pukul 6 so memang tak turunlah akhirnya.

Elok jer nak masuk Maghrib, elektrik terputus, black out. Lama jugak, sampai masuk waktu Isyak. Aku rasa sebab ada cable terputus, terkorek kot pasal kontraktor TNB sejak pagi tadi sibuk memasang tiang letrik kat main road di kampung nih. Aku tak rasa jalan ke arah rumah mak nih akan dipasang jugak sebab 21 batang tiang jer semuanya. (See, aku siap bilang berapa batang tiang letrik yang dihantar ke kampung) Nampak gayanya kena tunggu aku jadi YB lah kot barulah tiang letrik hala ke rumah mak nih dipasang. 

Esok ada perarakan Maulud Nabi, dengar ceritanya besar-besaran, kat belah-belah sini (Sungai Ruan) kan ker ada Kem Belia, Balai polis, Pusat Serenti, Bomba? Berarak dari Surau/balairaya sampai ke Masjid, then ada ceramah kot. 

Esok jugak Sham nak datang, bersemangat dia nak belajar Forex, sanggup turun dari KL. Eloklah turun masa weekdays sebab Market bukak, boleh buat live demo Account dia tuh. Aku nak ajar cara guna Terminal MT4 tu aje.