Sunday

Sabtu - 23032013


Sikit pun aku tak sangka kacang yang dihantar kat kedai Chu Bekam ituhari boleh habis laku semuanya. Pagi tadi masa nak breakfast, aku cadang nak ambik bawak balik mana-mana yang tak laku, so that tak payah nak cabut banyak-banyak dah kacang yang lain. Tapi Chu Bekam kata yang semuanya habis, dia even tanya aku kalau-kalau ada kacang lain yang nak dijual pasal harinih sibuk, ada Pekan Sehari. 

"Tak daya mencabutnya Chu, ituhari sampai demam sebab mencabut tengah panas", aku kata gitu. 

"Rugi lah, hari nih rame (ramai) orang", kata Chu Bekam. 

"Tak nak upah ke orang ker? Kome boleh", kata Chu Belam punya assistant. 

Beli ayam, ikan, oren (kena makan banyak limau oren nih pasal aku kurang vitamin C) dan beli topi kat Pekan Sehari, then terserempak dengan Tihah, Chu, diaorang ajak minum kat kedai sebab Nyang sama Mak Anjang (pak/mak sedara) ada turun dari Lembah Klau. 

"Berapa awak beli nih?", aku tanya Tihah bila dia tunjukkan kacang rebus yang dia beli dari Makcik Lijah.

"Sepuluh ringgit", kata Tihah.

"Ya Rabbi mahalnya, kalau awak beli yang mentah, dapat 2 kilo lebih", aku kata gitu. 

Gelak diaorang sebab aku yang beria makan kacang rebus yang Tihah beli tuh. Ada jugak aku intai-intai tempat Makcik Lijah berjual, laku kacang rebus dia, walaupun harganya RM 2 se pot susu. 

Aku mula mencabut kacang kat Zone 3a, sambung di baris semalam. Tapi aku tak puas hati sebab banyak yang masih putih-putih, belum cukup matang. So aku decided nak habiskan yang kat Zone 1, memanglah itu batch yang teraksir tapi sebab situ tanahnya subur, kacangnya dah boleh dicabut. Sampai dekat pukul 12 baru selesai, so Zone 1 dah habis langsung dah kacangnya dicabut. 

Maknanya aku dah boleh bersihkan kawasan tuh, repair dan buat batas, dan mula tanam lain. Aku dah plan nak tanam rapat-rapat (sebab tanah subur), dan nak utilise semua kawasan, mana yang aku rasa boleh ditanam, akan aku gemburkan, akan aku ratakan. Tapi rasanya kali ini aku tak nak buat batas, aku nak ratakan kawasan dan tanam aje lah, dapat banyak sikit kan? Bila dah cambah nanti barulah aku tambunkan setiap pokok tuh. Nak buat style Cina tanam kacang, diaorang mana buat batas pun.

Mak pun suruh aku tanam kat in between pokok pisang, kawasan yang dulu (arwah) pak tanam kacang. Masih ada kesan-kesan batas tapi aku saja jer tak usahakan kat situ dulu tuh pasal macam leceh jer, di sini satu di sana satu. Aku suka kalau dapat concentrate buat kat satu kawasan, biar mampat dan padat, daripada scatter di sana sini. Tapi kali ini aku terpaksa usahakan jugak kawasan tuh sebab aku makin bersemangat nih nak tanam kacang second round nih. Round kali ini mesti lagi bagus dari round pertama.

Pukul 12 aku ke Dewan Serbaguna, ada jemputan kahwin. I'm so boleh diterimapakai dah sekarang nih, kalau ada khenduri ker apa ker, aku pergi sorang-sorang. Lepas Zohor hantar kacang kat Makcik Lijah, kalau boleh dia nak lagi untuk jualan minggu depan tapi aku kata yang Rabu aje lah aku boleh supply, jugak Friday sama Saturday. Isnin tak boleh. 

Lepas Asar kitaorang ke rumah orang sakit (yang mak pergi ituhari), baca Yaasin, dah nazak dah makcik tuh. Since dah lewat, nak ke kebun pun dah tak berbaloi, so aku ke kedai, mengeteh. Baru lepas makan minum kat rumah orang sakit tuh, mengeteh lagi? Itulah aku. Mak tengah mengopek kacang tanah untuk dibuat benih bila aku balik dari kedai. Aku buat tak dengar jer bila mak kasi suggestion suruh siram.sembur air kat kacang tanah Zon 2, senang untuk dicabut esok. Buat apa nak dicabut esok sedangkan Rabu baru nak hantar kacang? 

Lepas Maghrib ada pengumuman untuk esok, ada 3 jemputan makan, Tahlil, baca Yassin. Lepas kelas mengaji tadi pun ada makan besar, seminggu nih aku tak makan malam kat rumah pun sebab sentiasa ada jamuan kat masjid. Jemaah tak ramai tapi makanan memang mewah.