Monday

Sabtu8September2018

Awal aku ke Pekan Sari pagi nih, masih tak ramai peniaga, ada yang baru menurunkan barang, pasang khemah, meja etc. Lepas breakfast sekejap, aku meround lah, terserempak dengan Chu, jugak Pak Sedara aku, Nyang, yang di Lembah Klau. Biasanya Nyang akan turun ke sini untuk jemput Chu sebab Chu kan ker tinggal sorang, Chu tak pernah miss ke Pekan Sari.

Aku adalah beli a few things, beli ayam setengah ekor (malas dah aku beli seekor, nanti tension untuk menghabiskannya), jugak benda-benda ramuan untuk memasak. Tak beli sayur sebab banyak kat kebun. Minggu depan nih aku rasa nak memasaklah pulak, or rather nak kerapkan makan kat rumah.

Sedara aku yang ada meniaga kat situ ada kasi aku satu benda nih yang jadi tumpuan ramai, karang laut bentuk keris, yang dia beli kat Golok. Dia kata dia tak jual, nak bagi ke sedara aje, bagi dia RM 15 sebagai upah, itu aje. Banyak khasiatnya, direndam dan minum air rendaman nya, menurut dia lah, so dia kasi kat aku, dan aku kasi lat dia RM15. Mudah sangat aku nih, kan?

Tak lama lepas aku balik dari Pekan Sari, Nyang datang ke rumah, dia nak mintak kalau-kalau ada jagung (sure Chu yang cerita kat dia, Chu pun ada suruh aku hantar dia jagung Selasa nih, "sedak ngat, besor-besor jagung awak tanang, kata Chu), so aku petik a few tongkols. Aku rasa happy jer sebab tanaman aku hasilnya dapat dikongsi dengan orang banyak, especially jagung.

Sepatutnya aku dah boleh mengemas dan membersihkan rumah sesikit,  hasil kekotoran diaorang renovate tuh tapi memandangkan tikar getah belum siap dipasang, aku rasa macam buang masa jer, so aku tak buat apa pun tengahari nih.

Aku online jer lah, mengatch-up mana-mana yang tertinggal, tengok youtube, benda-benda gitu yang melaghokan. Sempat lelapkan mata jugak sebab sejak aku memorex, aku dah tak tiduur lepas Subuh, jugak lepas Zohor.

Tak bukak lah pulak kedai sebelah masjid tuh, kedai lain pun tak bukak jugak rasanya kalau Sabtu, hari Pekan Sari. So balik rumah aje lah, malas ke Sungai Ruan, aku pun memasak, buat sup ayam, masakan simple. Sayur bendi. Sedap dan berselera aku makan, nasi aku masak taruk garam, olive oil dan cheese.

Dah petang barulah pekerja KN datang bawak segulung tikar getah, yang aku rasa memang tak cukup. Since dia sorang, akulah yang tolong dia pasang tikar getah tuh, mengalihkan perabut etc. Kerja yang aku ingatkan mudah, tak semudah yang aku sangkakan. Mamat tuh entah berapa kali ukur itu ini, sana sini, ditulis, yang bagi aku macam tak masuk akal. Aku peratikan aje lah, apasal kerja pasang tikar getah pun macam susah sangat bagi dia? Lembab nya dia nih, kata aku dalam hati. Then aku terfikir, kalau dia tuh cerdas orangnya, tak mungkin dia buat kerja-kerja gitu. Terfikir jugak yang aku patut bersyukur sebab aku dijadikan dalam keadaan cerdas.

Memang tak cukup pun tikar tuh, setakat pasang kat main dan satu bilik. So kena tunggu KN balik dari holiday lah baru dibeli.

Malam nih macam slow jer, otak aku yang slow. Iyalah kan, tak ada Kuliah Maghrib, Forex market tutup, tak ada apa yang aku nak fikir. Saturday night pulak tuh, terfikir jugak aku yang orang lain happy-happy jer di malam minggu tapi aku sengsorang, tak ke mana-mana. Mula cadangnya nak ke Sungai Ruan nak dinner tapi teringat yang kat rumah masih ada sup ayam, so lepas Isyak terus ajelah balik.

Orang tua macam aku is not supposed to have fun, kan?