Friday

Selasa4September2018

Masa nak menyiram tanaman pagi nih aku terperasan yang 3 batang pokok jagung aku tumbang, rupanya disondol vavi. 

Haku tak exfect fun vavi hakan menyerang jagung haku, haku hingatkan monyet yang hakan jadi musuh nomvor satu, rufanya vavi. Vavi funya vavi! Hagaknya vavi-vavi tuh tervau jagung haku tuh kot, hitu yang sanggup dia meredah jalan vesar sedangkan tanaman haku nun di tengah-tengah kawasan lafang. So fagi nih haku vuat hadang, hikat tali rafia, fastu gantung veg flastik, di sekeliling kawasan jagung. Veg-veg flastik tuh hakan verkivar-kivar dan vervunyi-vunyi vila ditiup hangin, so vavi hakan takut. Senang jer nak tifu vavi sevav vavi-vavi tuh vodoh.

Mood aku masih kurang baik sebab macam confirm jer yang pekerja-pekerja tuh cabut lari sebab tak puas hati dengan KN. Aku yang jadi mangsa, sedangkan payment dah dikasi, terlebih pulak tuh. Renovation works tuh dah 80% siap rasanya, major works dah selesai cuma tingkap belum dipasang dan painting works baru halfway done. Aku dah terfikir yang silap-silap aku akan cat sendiri aje lah, dan terpaksa upah orang untuk buat tingkap, too bad barang-barang such as window frames, glass, tak ada, agaknya tak ada duit nak beli, kot. Duit yang aku kasi dulu entah diguna untuk benda lain, biasalah kan, kontraktor. Kontraktor Melayu pulak tuh. Kontraktor kampung.

Aku ke rumah Chu, nak breakfast kat kedai depan rumah dia, tutup pulak kedai tuh tapi Chu ada (dengan 2 orang BFF dia sambil membawang jual kuih so breakfast kat situ jer lah aku. Aku ceritakan pada Chu pasal pekerja dah 3 hari tak datang kerja. Terus lah Chu talipun KN, diaorang nih memang rapat gayanya, iyalah kan, dulu tuh orang kuat UMNO semuanya. Susah aku nak percaya bila KN kata dia baru balik dari Trengganu sebab semalam aku ada jumpa dia dan dia tak ada pun macam tergesa-gesa, tak ada pun beritahu nak ke Trengganu. Biasanya dia akan beritahu, walaupun nak ke JKR Raub, nak ke sana sini, iyalah kan, nak beritahu yang dia sibuk.

Balik dari rumah Chu, aku tengok ada kereta Long kat halaman. Aku ceritakan kat Long pasal projek renovation rumah tuh, Long tak terkata apa bila aku "detailkan" sikit penceritaan aku tuh. Since Long nak balik ke Jerantut before Zohor, aku teruslah ke kebun, petik jagung dan timun untuk Long bawak balik. 

Aku tengah ralit memetik tanaman, Chu sama keluarga cousin aku yang duduk Raub pun sampai, diaorang nak tengok rumah baru kitaorang. 

"Lah, dah tua salad awak nih, matnyer tak cabut?", Chu tanya aku.

"Jagung-jagung nih semuanya dah boleh petik, yang bulunya hitam-hitam ni semuanya dah boleh ambik", kata Chu lagi.

Spontan jer aku boleh agak yang Chu dapat "modal" baru bila cerita pasal aku kat sedara-sedara, yang aku nih tanam sayur tapi biarkan aje tanaman tuh tua tak dipetik.

So macam pesta lah kitaorang memetik jagung, jugak sebatas salad yang Chu agih-agihkan untuk Long, Chu, cousin aku dan cousin yang lain jugak. Aku rasa happy sangat deep inside, happy yang tanaman aku hasilnya dapat sedara mara aku nikmati. Terus hilang kebadmoodan aku selama ini tuh.

"Awak petik semua jagung-jagung tuh, hantar ke Chu, esok biar Chu jual", Chu talipun aku petang nih.

Puas aku mengexplain kata yang tak semua jagung tuh boleh dipetik, lagipun aku nak kasi kat orang, bukannya banyak mana pun untuk dijual.

"Tak usah bagi-bagi ke orang lah, jual. Biar Chu menjualnya", kata Chu lagi. 

So petang nih lepas menyiram, teruslah aku memetik jagung, yang taklah sebanyak mana sebab tak banyak yang boleh dipetik, masih belum sedia untuk disunting, sebab bulunya belum hitam ekekekeke. Kalau ikut cakap Chu, semuanya dah boleh dipetik, kan? Perempuan!

Aku tengah ralit tuh, jiran 2 houses away datang, nak mintak daun apa tah, nak buat ubat. Datang sekeluarga, so aku dapat idea, aku talipun Chu, beritahu dia yang tak ada sangat jagung yang boleh dipetik, dan yang aku dah petik tuh aku nak kasi kat jiran aku tuh.

Belum sempat aku nak bungkus jagung-jagung tuh, jiran aku dah blah so I was left with berbelas-belas tongkol jagung. So aku kasi some to my next door neighbour, that lovely couple yang aku belanja makan malam tuhari, selebihnya nak kasi kat Chu, dan BFF Chu.

Malam nih tak ada Kuliah Maghrib, so aku melepak kat luar masjid sambil memorex, my account masih ada floating loss, semakin besar, tapi aku biarkan aje, nothing much yang aku boleh buat kecuali berharap. Itu kesilapan besar tuh, berharap. In Trading, if you are wrong then you are wrong, jangan nak lawan arus, then berharap, then "berdoa" supaya everything will be on your side.

Tapi aku bukan melawan arus, aku ikut arus yang at this moment in time, menghanyutkan aku. I will not concede defeat. Dan aku akan terus berharap. Dan berdoa. Sebab itu aje lah yang aku mampu buat dalam keadaan begini.